ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ρίχνει νέο όνομα στο τραπέζι η ΠΓΔΜ

«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» είναι το όνομα που ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, εν αναμονή νέας πρωτοβουλίας για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό.

Σχετική δήλωση έκανε ο σύμβουλος του προέδρου των Σκοπίων κ. Ρίστο Νίκοβσκι (μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Α1), απορρίπτοντας το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που περιλαμβάνεται στην τελευταία πρόταση Νίμιτς. Επισήμως η θέση υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» αντιμετωπίζεται από την προεδρία της ΠΓΔΜ ως προσωπική άποψη του συμβούλου που δεν δεσμεύει την ηγεσία της χώρας.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη συγκυρία και το περιεχόμενο της συζήτησης που άνοιξε στα Σκόπια γύρω από το όνομα, καθώς την επόμενη Δευτέρα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς έχει προσκαλέσει στη Γενεύη τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, έπειτα από τετράμηνο «πάγωμα» των συνομιλιών.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν απίθανη την αποδοχή σύνθετου ονόματος τύπου «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» από την Αθήνα.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ, του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Αντέμι και του υπουργού Εξωτερικών κ. Α. Μιλόσοσκι με αντικείμενο το πρόβλημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμετακίνητη είναι η θέση για κατοχύρωση της λεγόμενης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» και για άρνηση κάθε είδους τροποποίησης του Συντάγματος.

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών κ.κ. Βασιλάκη και Γιόλεβσκι στη Γενεύη στις 22 Ιουνίου, αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 6 Ιουλίου και δύο μέρες μετά την Αθήνα. Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλόσοσκι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα το προσεχές Σαββατοκύριακο και δεν αποκλείεται εκεί να έχει κάποιο τετ α τετ με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΣ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ Η ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ:::: Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More